torsdag 19. mai 2016

Samboers rett til å sitte i uskiftet bo

En ny arvelov på trappene i Norge og her foreligger det blant annet forslag om å styrke samboers rettigheter i et arveoppgjør. Det gjelder blant annet retten til å sitte i uskiftet bo. Ettersom en ny arvelov tidligst trår i kraft i 2017-2018 er det foreløpig dagens arvelov som gjelder. Med samboere menes i denne sammenheng to personer over 18 år som bor i et ekteskapslignende forhold og som ikke er gift, registrert partner eller samboere med andre.

Når et dødsbo skal gjøres opp, sier vi at det skal skiftes – det vil si fordeles på arvingene. Ektefeller og til dels samboere har gjennom arveloven rett til å sitte i uskiftet bo. Det betyr at arven ikke umiddelbart blir fordelt mellom arvingene. Gjenlevende samboeres rettigheter er i dag regulert i arveloven §28. Her settes det som krav at samboerne har hatt, har eller forventer felles barn. Dersom denne betingelsen ikke er oppfylt, har ikke samboer rett til å sitte i noen form for uskifte.

Men dersom samboerne har hatt, har eller forventer felles barn, har samboer rett til å sitte i uskiftet bo begrenset til:
  • Felles bolig og innbo
  • Fritidshus med innbo og bil som i fellesskap er benyttet av samboerne
Alle andre eiendeler som avdøde hadde – penger, aksjer, andre eiendommer etc faller altså utenfor uskiftet. Dersom andre eiendeler skal inngå i uskiftet, kreves det samtykke fra livsarvingene, eventuelt må det være satt opp som en rettighet i et testamente. For eksempel kan avdøde ha satt opp et testamente som angir at en båt eller et bankinnskudd skal inngå i samboeren rett til å sitte i uskiftet bo. Dersom samboeren har barn fra tidligere forhold, kreves samtykke fra disse for å kunne sitte i uskiftet bo.

Hvis det er ønskelig å sikre samboeren utover de rettighetene som ligger i arveloven, må det settes opp et testamente. I tillegg til å sikre samboeren utvidede rettigheter til å sitte i uskiftet bo er det også mulig å angi at samboeren skal arve noen av avdødes eiendeler. Dette er begrenset av livsarvingenes pliktdelsarv – det vil si 2/3 av boet begrenset oppad til 1 mill pr barn eller 200.000 til fjernere livsarvinger som er arveberettiget.

Det er også mulig å gi gaver til samboeren på forhånd. Gaver reguleres ikke av arveloven og i prinsippet kan man gi bort hva som helst til hvem som helst. For ikke å skape konflikter kan det imidlertid være fornuftig å ta utgangspunkt i arveloven og diskutere spørsmålet med sine nærmeste før gaven gis.

4 kommentarer:

  1. Hei there.We tilbyr lån fra $ 5000 til $ 900,000. Med full juridisk dokumentasjon av finansieringen samt godkjenning og lisensiering av akkrediterte midler til kunder innen 3-5 virkedager. Kontakt oss via: freedomfinancialnetwork2019@gmail.com noen av de følgende ;
    Hard penger lån,
    Personlige lån,
    Bedriftslån
    Joint venture lån
    Studielån,
    billån,
    Byggelån,
    bro over lån,
    Personlige lån,
    Boliglån, E.T.C
    Vennligst kontakt oss på; freedomfinancialnetwork2019@gmail.com

    SvarSlett
  2. Vi er en finansiel supportgruppe, der håndterer internationale finanser til enhver mængde bankinstrumenter. Vores tjenester er hurtige og pålidelige. lån er
    godkendt inden for 24-48 timer efter vellykket ansøgning. Vi tilbyder lån fra a
    minimumsområde på $ 2.000 til højst $ 50 millioner med en overkommelig rente på 3% og lån
    varighed på 1 til 25 år for at tilbagebetale lånet. Avant-gruppens mål er at levere fremragende professionelle finansielle tjenester til dig.

    Hvis du har brug for et lån, kan du kontakte os.

    E-mail os via: av_ant@outlook.com
    E-mail os via; avants.loan@gmail.com
    Whatsapp +1 (409) 2062954
    Hilsen
    Avant Group

    SvarSlett
  3. Ser du etter et gjeldskonsolideringslån, usikrede lån, forretningslån, pantelån, billån, studielån, personlige lån, risikokapital, osv.! Jeg er en privat långiver, jeg gir lån til selskaper og enkeltpersoner med en lav og fornuftig rente på 2%. E-post til: christywalton355@gmail.com

    SvarSlett

  4. Trenger du et lån til noen formål? Er du i økonomiske problemer? Lawson Finance Service tilbyr garantert finansielle tjenester til kunder med en gunstig rente. Lånene våre er enkle og raske. Kontakt oss i dag for å få lånet du trenger. Vi kan matche ethvert lån med en rente på 2% til budsjettet. Hvis du er interessert, kan du kontakte oss via lawsonsmithloan24@gmail.com

    Watssap: + 1917-231-9940

    SvarSlett